Paraben Nedir?

Paraben Nedir?

Paraben özellikle ilaç ve kozmetik ürünlerinin üretimlerinde kullanılan kimyasal bir koruyucu maddedir. Bazı gıda ürünlerinde de kullanıldığı bilinmektedir. İlaç sektöründe yarı katı ilaç olarak tabir edilen merhemlerde olduğu bilinmektedir. Pareben özelliği taşıyan bileşen çeşitleri vardır. Bunlar metil, etil, probil ve sodyum benzuat gibi kimyasal ürünlerdir.

Bu ürünler üretimin yapıldığı ana maddelerin içerisinde bakteri oluşumunu önlemek için kullanılır. Kullanılan paraben ve türevleri ürünler içerisinde raf ömrünü uzatmak içinde kullanılır. Kullanılan miktarlar eser oranlarda konularak yan etkilerinin oluşması engellenir.

 

Paraben Nerelerde Kullanılır?

 

Paraben Kullanımı

Özellikle kozmetik malzemelerin içirişinde bakteri ve küf oluşumunu engellemek için bakanlığın ön görmüş olduğu oranlarda paraben kullanılır. Paraben içerik olarak tek bir maddeden oluşmamaktadır. Kozmetik, ilaç ve gıda sanayinde çeşitli isimlerle kullanılır. Kullanımındaki ortak amaç tüketiciyi zararlı bakterilerden korumaktır.

Kozmetik sektöründe yan koruyucular ile birlikte karıştırılarak kullanılan parabenlere örnek verecek olursak makyaj malzemeleri, vücut nemlendiricileri, saç şampuanı ve kremleri ile erkeklerin traş malzemelerini sayabiliriz. İlaç ve gıda sektöründe ise raf ömrünü uzatmak amacı ile paraben kullanılan ürünler olduğu bilinmektedir.

Maliyetleri düşürme özelliği olan paraben kimyasal bir koruyucu olma özelliği ile birçok üründe kullanılmaktadır. 1980 yılından beri kullanımına izin verilen bu etkin madde için kozmetik sektöründen minimum 0,05 maksimum 0,6 oranında karışım yapılabilir.

 

İlgili Link: Kış Aylarında Cilt Bakımı

 

Parabenin Zararları

 

Son yıllarda televizyon programlarında ya da sosyal medya üzerinden paraben kullanımı ile ilgili bazı iddialar ortaya atılmaktadır. Kullanıldığı ürünün içerisinde klinik testlerle onaylanarak belirlenmiş oranlardan daha fazla kullanıldığında ciddi zararlara yol açtığı söylenmektedir. Paraben kimya dilinde para-hidroksibenzoik asitin esterleri ailesindendir.

Ürün etiketlerinde belirtilirken E ile başlayan ve devamında içeriğindeki bileşiğin sayısını taşıyan bileşenler tuz içeriği ile raf ömrünü uzatır. İçeriğinde bulunan toksin maddeler nedeni ile insan vücudunda çeşitli cilt hastalıklarının meydana gelmesinde etkendir. Ayrıca vücut üzerinde alerjik reaksiyonlara da sebebiyet vermektedir.

Egzamanın baş düşmanı olarak bilinir. Paraben içeren ürünlerde bu durum mutlaka belirtilmelidir. Her ciltte aynı sonuç yaşanmaz. Alerjik reaksiyon gösteren bir kişide ki en büyük belirtisi kızarıklık, kaşıntı ve cilt üzerindeki acı hissidir.2004 yılında İngiltere’de yapılan bir araştırma sonucunda meme kanserine neden olarak gösterilse de kesin ve somut deliller olmadığı için ilişkilendirilmemesi gerekir.

 

Metil Paraben Nedir?

 

Parabenler kendi arasından çeşitli başka bileşenlerle birleşerek üründe kullanılır. Bunlarda en yaygını özellikle kozmetik sektöründe kullanılan metil paraben yani E218 olanıdır. Kimyasal formülü C8H8O3 yani CH3 tür. Karbon, Hidrojen ve Oksijen bileşiminden oluşur. Antimikrobiyel koruyucu özelliğini ürüne verir.

Kozmetik sektöründe bakteri oluşumunu önlemek adına özellikle cilt ile temas eden tüm ürünlerde kullanılıyor diyebiliriz. Metil paraben kullanılan ürünlerin östrojen hormonuna benzer bir şekilde değerlendirilirken östrojen etkinliğinin 2,5 milyon 500 binde biri kadar etken madde olarak kullanılır. Metil paraben vücuttan çok hızlı bir şekilde parçalanarak atılır.

 

Paraben özellikle ilaç ve kozmetik ürünlerinin üretimlerinde kullanılan kimyasal bir koruyucu maddedir.

Bu yazıyı oylamak için yıldızlara tıklayın.
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsor
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
DMCA.com Protection Status Ada Creative